logo

Немски Училища "Ерих Кестнер"

Детска градина | Основно училище | Езикова гимназия

Ерих Кестнер

 

Ерих Кестнер е един от най-известните германски писатели на романи за деца. Неговите книги са превеждани на десетки езици, четени в целия свят и многократно филмирани. Това, което е по-малко известно, но не по-маловажно е, че Кестнер е автор и на стихосбирки, романи за възрастни, сценарии за филми, репортажи и коментари за периодични издания, а също така кабаретист и издател.

 

Писателят е роден на 23 февруари 1899 г. в Дрезден. В "любимия град на германците" той прекарва детските и юношеските си години, което оставя следа в творчеството му. Много от впечатленията му от стария Дрезден се преоткриват в неговите романи и в автобиографичната му книга "Когато бях дете".

 

Детството на малкия Ерих е бедно, но щастливо. Баща му, Емил Кестнер е седлар, а майка му – домакиня. За да осигури по-добър живот на детето тя работи като фризьорка и се грижи като орлица за него. Майка и син остават цял живот много близки.

 

Юношата Ерих бива подготвян за учител, но Първата световна война, в която той едва 17 годишен участва, прекъсва обучението му. След войната Кестнер полага матура с отличие и спечелва "Златната стипендия на град Дрезден". През 1919 той започва да следва първо в Дрезден, а после в Берлин философия, германистика, история и театрално изкуство. За да финансира образованието си той работи като журналист и театрален критик за различни периодични издания.

 

Берлинският период е най-плодотворният в живота на твореца Кестнер. В столицата той издава първите си стихосбирки и световноизвестните романи за деца: "Емил и детективите" (1929), "Антон и точица" (1931) и "Летящата класна стая" (1933).

 

За разлика от много свои колеги, когато Хитлер идва на власт Ерих Кестнер не емигрира, а остава в Берлин. Така той наблюдава отблизо изгарянето на забранените от властта книги, между които са и неговите собствени. Писателят бива многократно арестуван и разпитван от Гестапо. Той е изключен от Съюза на писателите и получава забрана за писане.

 

От края на Втората световна война до смъртта си през 1974 г. писателят живее и твори в Мюнхен. В столицата на Бавария той се изявява предимно като кабаретист и издател на списанието за юноши "Пингвин".

 

За творчеството и гражданската си позиция Ерих Кестнер получава многобройни отличия като: Литературната награда на град Мюнхен, Националния кръст за заслуги и наградата на името на Ханс Кристиян Андерсен.

НУ "Ерих Кестнер"

Началото е поставено през 1996 година, когато училищният звънец събира около петдесетина жадни за знание дечица. Целта на основателите е да създадат една първокласна и перспективна образователна институция, която да осигури отлично българско образование и интензивно изучаване на немски език.

прочетете повече


Структура


Ръководен екип


Директор на Основно училище

Лидия Василева  

ЛИДИЯ ВАСИЛЕВА
е директор на Основно училище "Ерих Кестнер" от 2020 година.

lidiavassileva@eks-bg.eu

 

прочетете повече


Директор на Езикова гимназия

Лидия Василева  

ЛИДИЯ ВАСИЛЕВА
е директор на Езикова гимназия "Ерих Кестнер" от 2012 година.

lidiavassileva@eks-bg.eu

 

прочетете повече

 

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. За повече информация натиснете
Виж повече Съгласен съм